Crohnova choroba – týká se i vás?


Co to je, ta Crohnova choroba, poslední dobou tak často zmiňovaná?

O nemoci, která je pojmenována po americkém lékaři, se poprvé mluvilo už v roce 1932. V tomto roce ji Dr. Burrill Bernard Crohn spolu s L. Ginzburgem a G. Oppenheimerem diagnostikovali a popsali její příznaky.

Od první zmínky přibývá každoročně několik tisíc pacientů, kteří tímto nevyléčitelným onemocněním trpí. Crohnova choroba, která postihuje náš trávicí trakt, je zánětlivé onemocnění. V USA jí trpí asi 700 000 lidí a na Slovensku evidujeme momentálně okolo 8 000 diagnostikovaných pacientů. Mnoho lidí trpících touto chorobou však diagnózu nemá potvrzenou, a možná o ní ani nevědí, protože potíže jim přicházejí cyklicky.

Crohnova choroba je chronické onemocnění, takže pacienti jsou odkázaní na celoživotní léčbu. Řadíme ji do skupiny onemocnění známých jako "zánětlivá střevní onemocnění" nebo z angličtiny "inflammatory bowel disease (IBD)". Přesné příčiny vzniku tohoto onemocnění, tak jako jiných chronických onemocnění střev, nejsou dodnes známé.

Crohnova choroba nejčastěji postihuje konec tenkého střeva a začátek tlustého, avšak zánět se může objevit kdekoli v zažívacím traktu. Poměrně těžko se diagnostikuje, protože zpočátku jsou projevy onemocnění málo typické. Často se Crohnovu chorobu podaří identifikovat až po několika letech trvání onemocnění. Prvotní symptomy jsou totiž podobné jako u syndromu dráždivého tračníku (IBS) nebo ulcerózní kolitidy. To komplikuje diagnostiku a jednoznačné potvrzení Crohnovy choroby.

U většiny lidí s Crohnovou chorobou se střídavě objevují období remise, kdy nemají žádné příznaky, a období recidiv, kdy se symptomy znovu objevují a zhoršují se. To považujeme za hlavní důvod, proč mnoho lidí žije se zatím nepotvrzenou Crohnovou chorobou. Lékaře vyhledají až tehdy, když jim příznaky komplikují každodenní život.

Lék, který by pacienty úplně vyléčil, zatím neznáme, dokážeme jim však pomoct několika způsoby léčby, které zmírňují projevy tohoto onemocnění.

Příznaky

  • Bolest břicha / bolesti v podbřišku - většinou v pravé dolní oblasti. Střevní zánět a vředy mohou způsobovat změny na části střevní stěny v místě, kde je střevo postiženo chorobou; tam také střevo často otéká, případně se zjizví. Právě otokem a zjizvením se ztíží běžný pohyb tráveniny trávicím traktem, což způsobuje bolesti a křeče.
  • Průjem - velmi častý průvodní jev při Crohnově chorobě. Zánět způsobuje vylučování velkého množství vody a solí z buněk v postižené oblasti střeva, a následkem je neschopnost střeva úplně vstřebat přebytečnou tekutinu. Tím vzniká řídká stolice - průjem.
  • Snížená chuť k jídlu a hubnutí - při Crohnově chorobě jsme zvyklí méně jíst, protože následkem bolestí břicha, křečí a zánětu střev ztrácíme i chuť k jídlu. Navíc se snižuje i naše schopnost trávit přijatou potravu a vstřebat z ní potřebné živiny, čímž se můžeme dostat až do stavu podvýživy. Chybějí nám totiž důležité vitamíny a minerály, které přijímáme přes tenké střevo.
  • Krev ve stolici - následek krvácení zaníceného střeva. Krvácení, které může vzniknout samo od sebe nebo ho může způsobit potrava pohybující se v trávicím traktu, je důsledkem poranění střev. Může se projevit jasně červenou krví v záchodové míse nebo tmavší krví přimíšenou ve stolici. Známe i případy, kdy krvácení není pouhým okem viditelné. V tom případě hovoříme o okultní krvi a její přítomnost ve stolici můžeme vyšetřit pomocí okultního testu.
  • V těžších stadiích Crohnovy choroby se obvykle objevují příznaky jako únava, horečky, vřídky v ústech, kožní poruchy, artritida, oční záněty, zánět jater nebo žlučovodu a u dětí opožděný růst či pohlavní vývoj.

Výskyt

Crohnova choroba je nejčastěji diagnostikována u mladých lidí ve věku 15 až 35 let, ale může být diagnostikována v každém věku. Pravděpodobnost výskytu u mužů a žen je stejná, v tom si onemocnění nevybírá.

Výskyt Crohnovy choroby se za posledních 20 let dramaticky zvýšil až téměř na čtyřnásobek, a to hlavně u mladých lidí do 30 let.

Určitě vás zajímá způsob prevence chronických zánětlivých střevních onemocnění. Sepsali jsme několik faktorů, které ovlivňují příčiny vzniku těchto chorob.

Odborníci se domnívají, že za vznikem onemocnění stojí kombinace genetických a environmentálních faktorů. Mezi rizikové faktory patří zejména:

Geny: Nemůžeme "obvinit" jen jeden specifický gen, protože víme, že Crohnovu chorobu může způsobovat více genů. Vědci identifikovali víc než 100 genů, které mohou zvýšit riziko vzniku tohoto onemocnění.

Rodinná anamnéza: Crohnova choroba, zdá se, koluje v rodinách. Přibližně 5 až 20 procent diagnostikovaných pacientů s Crohnovou chorobou má rodiče nebo sourozence trpící tímto onemocněním.

Prostředí: Crohnova choroba se nejčastěji vyskytuje ve vyspělých zemích. Je také běžnější v městských než venkovských oblastech. Může za to celková kvalita ovzduší a také stres, výrazně přispívající k narušení střevní mikroflóry, a to může později přerůst až ve vážnější onemocnění.

Kouření: Kuřáci mají až dvojnásobné riziko vzniku Crohnovy choroby v porovnání s nekuřáky. Přišlo se na to při výzkumech, které proběhly v americké instituci "Crohn & Colitis Foundation of America".

Autoimunita: Vznik střevních poruch se může přikládat i autoimunitním onemocněním, při nichž imunitní systém omylem napadá zdravé bakterie, které se přirozeně nacházejí v lidských střevech.

Zdravotní komplikace

Mezi komplikace Crohnovy choroby můžeme zařadit problémy vyskytující se přímo v trávicím traktu a problémy, které jsou průvodními příznaky.

Střevní komplikace:

  • Anální fisury (malé trhliny v konečníku, které způsobují svědění, bolest nebo krvácení)
  • Vředy (otevřené rány v zažívacím traktu)
  • Fistuly (vředy na stěně žaludku nebo střev, které umožňují, aby obsah střeva unikal do jiných částí těla)
  • Podvýživa (jako například nedostatek vitamínů a minerálních látek)
  • Rakovina tlustého střeva

Průvodní příznaky:

  • Bolest očí, jejich svědění nebo začervenání
  • Bolesti v ústní dutině
  • Otoky a bolesti kloubů
  • Kožní vředy, hrboly nebo vyrážky
  • Osteoporóza
  • Ledvinové kameny

Crohnova choroba a těhotenství

Ženy s Crohnovou chorobou mohou mít těžkosti s otěhotněním především během vzplanutí onemocnění nebo v obdobích, kdy jsou příznaky nemoci nejintenzivnější. V období remise, tedy při ustoupení příznaků Crohnovy choroby, se plodnost většiny žen vrací do normálu.

Těhotenství však může být doprovázeno různými komplikacemi - včetně potratu, narození mrtvého plodu a vývojových vad - to zvláště v případě, kdy je onemocnění závažnější a pacientka trpí celkovým zhoršením zdravotního stavu a oslabením organismu.

Ženám, které plánují mateřství, se doporučuje konzultovat své onemocnění s odborníky v dostatečném předstihu a během celého těhotenství být pod dohledem lékařů.

Léčba Crohnovy choroby

Lékař zhodnotí stav nemoci a pak předepíše vhodné léky a výživové doplňky. Když je to nevyhnutelné, vykoná chirurgický zákrok nebo použije všechny tři možnosti léčby najednou. Primárním cílem léčby Crohnovy choroby je dostat zánět pod kontrolu, zmírnit obtíže spojené s onemocněním a samozřejmě, zajistit nutriční výživu. Způsob léčby spočívá ve snaze dostat pacienta z akutního stadia do neaktivní fáze, kdy pacient netrpí akutními příznaky. Crohnova choroba se stanovuje vyšetřením krve a kolonoskopií.

Pomáhají diety?

Potraviny, které způsobují Crohnovu chorobu nebo její zhoršení, nejsou zatím známé. Také neznáme ani speciální dietu sloužící k prevenci nebo léčbě tohoto onemocnění. Je však velmi důležité, abychom při této nemoci konzumovali stravu bohatou na živiny a vyvarovali se jakýchkoli potravin, které zhoršují její příznaky. Doporučuje se vyřadit všechny potraviny, které u konkrétního pacienta zvyšují intenzitu příznaků, jako je průjem, křeče, bolest břicha / bolest žaludku, plynatost (celozrnné potraviny, ostré koření, alkohol, mléčné výrobky). Velmi dobrým nápadem je vést si potravinový deník a zapisovat si, co jsme jedli a jak jsme se po tom cítili.

Všeobecně se doporučuje následující:

Omezte mléčné výrobky

  1. Vyzkoušejte nízkotučné potraviny
  2. Omezte vlákninu
  3. Vynechejte problémové potraviny
  4. Pijte dostatek tekutin, nejlépe vodu

Užívejte   ESSYNBIO

Převzato v webu https://www.symprove.cz/